Reklama

Z zakonnej kuchni

Zupa krem z topinamburu z chipsami z jarmużu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1 łyżki oleju, np. rzepakowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
20 dag topinamburu
10 dag kalafiora
300 ml rosołu/bulionu
3 dag jarmużu
pieprz
sól

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż ok. 2 min, dodaj rozmaryn. Dodaj cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smaż, mieszając, ok. 2-3 min. Dodaj różyczki kalafiora i smaż jeszcze ok. 2 min. Delikatnie dopraw solą. Dodaj gorący wywar i gotuj przez 15 min (do miękkości warzyw). Zblenduj zupę na gładki krem. Jarmuż porwij na drobne kawałki, polej olejem, przypraw solą i pieprzem do smaku. Piecz jarmuż w temp. 180°C ok. 5-10 min (pilnuj, żeby liście nie zbrązowiały).
Wartość energetyczna: 503 kcal, białko: 25,4 g, tłuszcz: 24,3 g, węglowodany: 54,4 g

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2025-04-23 07:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z jabłka z chrzanem, na ostro

Składniki (2 porcje): 2 jabłka pełna łyżka drobno startego świeżego chrzanu lub łyżeczka chrzanu ze słoika
CZYTAJ DALEJ

Procesja różańcowa ulicami Rzeszowa

2025-10-16 00:00

ks. Jakub Oczkowicz

Procesja różańcowa ulicami Rzeszowa

Procesja różańcowa ulicami Rzeszowa

W niedzielę, 5 października 2025 r., odbyła się Rzeszowska Procesja Różańcowa. Nabożeństwo rozpoczęło się pod krzyżem upamiętniającym ofiary komunizmu na Placu Śreniawitów, gdzie zebrani odmówili Koronkę do Bożego Miłosierdzia.

Procesji różańcowej przewodniczył bp Jan Wątroba. W nabożeństwie modliło się kilkunastu księży i kilkanaście sióstr zakonnych. Uczestnicy, śpiewając pieśni maryjne i rozważając tajemnice chwalebne różańca, przeszli ul. F. Szopena, al. Lubomirskich, ul. 3 Maja i ul. Sokoła do Bazyliki Bernardynów.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł o. Józef Szańca OFMConv

2025-10-16 22:32

ks. Łukasz Romańczuk

Dziś zmarł o. Józef Szańca OFMConv. Miał 80 lat życia, 64 lata życia zakonnego 56 lat kapłaństwa. W ostatnim czasie posługiwał w parafii św. Karola Boromeusza we Wrocławiu.

Święcenia prezbiteratu przyjął w Krakowie w 1969 roku. W czasie swojego życia zakonnego był duszpasterzem akademickim przy kościele franciszkańskim „Porcjunkula” we Wrocławiu, proboszczem parafii św. Bartłomieja w Głogówku [1980-1984]; rektorem Niższego Seminarium Duchownego w Legnicy [1986-1992], proboszczem parafii św. Jana Chrzciciela w Legnicy [1996-2000]; dyrektorem Katolickiej Szkoły Podstawowej i Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego im. św. Franciszka z Asyżu w Legnicy; wykładowcą etyki w Wyższym Seminarium Duchownym diecezji legnickiej; zastępcą dyrektora Wydziału Katechetycznego Legnickiej Kurii Biskupiej oraz diecezjalny wizytator katechezy. Ostatnie lata posługiwał w kościele św. Karola Boromeusza we Wrocławiu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję